Stjørdalingen Gaute Storstein Pynten balanserer elegant på lårhøye latexstøvletter med om lag 20 centimeter stiletthæler. Parykken og paljettkjolen sitter som de skal - nå har dragartisten Rose Spankalishous entret scenen.

Musikal om gruvearbeiderstreik

Rollefiguren er sammen med andre skeive med på å samle inn penger til de streikende gruvearbeiderne, og starter organisasjonen LGSM - Lesbians and Gays Support the Miners.

Dette har altså blitt til musikalen «Respekt», som settes opp på Inderøy videregående skole i disse dager.

Musikalen tar utgangspunkt i virkelige hendelser fra Storbritannia på midten av 1980-tallet. Gruvearbeiderstreiken startet i 1984, og skulle vise seg å vare i nesten et helt år.

Konflikten var svært betent, og det var store sammenstøt mellom gruvearbeidere og politi, aggressive diskusjoner i media, samt at regjeringen, med Maggie Thatcher i spissen, næret opp under konflikten gjennom relativt ufine offentlige omtaler av de streikende gruvearbeiderne.

En gruppe lesbiske og homofile fra London begynte å engasjere seg i streiken, fordi de opplevde at pressen, politiet og myndighetene brukte samme retorikk mot de streikende, som de i årevis hadde brukt mot de skeive.

Støttegruppen LGSM - Lesbians and Gays Support the Miners - samler til slutt inn over en million kroner til de streikende gruvearbeiderne.

Se bildegalleri fra forestillingen på Inderøy videregående:

Finpuss gjenstår

Temaet er rettigheter og respekt for både arbeidere og homofile, og inkludering i samfunnet generelt. Det er alvorlige og viktige temaer ungdommene på musikk- dans- og dramalinja tar opp - likevel klarer de å lage en feelgood-forestilling med show og komedie, og storstilte fellesnummer med sang, musikk og dans.

Fredag 15. mars er det premiere - nå er det bare siste finpuss som gjenstår.

– Jeg må lære meg replikkene, og så gjenstår det et par løspupper og flere smykker, forklarer Gaute, som syns det går helt greit å danse på de 20 centimeter høye stiletthælene.

– Vi må også effektivisere overgangene og få til bedre flyt i scenene, sier skogning Jette By.

– Vi er veldig, veldig stolte av hverandre og det vi har fått til, legger hun til.

Jette spiller Jean James, som er basert på en person som eksisterte i virkeligheten.

Inderøy videregående var en av skolene som sto i fare for å miste musikk-, dans- og dramalinja, da fylkeskommunen så på innsparingstiltak tidligere i år. Jette er veldig glad for at linja berga.

– Det er uendelig viktig å bevare denne linja her. Dette er den eneste skolen i gamle Nord-Trøndelag, som har både musikk, dans og drama.

– Dessuten er det et lite og godt miljø, legger Gaute til.

Hør intervjuet med Jette By og Gaute Storstein Pynten her: